Egyházzene

Szent Cecília„Bis orat qui bene cantat” - vallja Szent Ágoston püspök, azaz: „kétszeresen imádkozik, aki jól énekel”. Már az egyház korai századaiban is ennyire fontos része volt tehát a liturgiának a szent zene. Ez nem meglepő, hiszen Máté evangéliumában olvassuk, hogy az utolsó vacsora után Jézus az apostolokkal elénekelte a zsoltárt (vö. Mt 26,30), majd elindult az Olajfák hegyére. Igazi teljes istendicséret nem létezik szent zene nélkül, amelynek legfontosabb eleme az ének, de a középkortól fogva a hangszeres zene is szerves része lett liturgiánknak – legalábbis nyugaton.

Egyszerűen fogalmazva talán mondhatjuk úgy: a szöveg az értelem számára fontos tartalmat, míg a dallam és a harmóniák az érzelem számára fontos üzeneteket hordozzák. Persze nem minden szempontból igaz ez a megállapítás, de talán kifejezi a szent zene igazi szerepét és fontosságát. Mint ahogy imádságaink is egyaránt fontosak az értelem és az érzelem számára, a szent zene ezt magasabb szintre emeli, ezért van igaza Szent Ágostonnak, az ének, a zene kétszeres imádság. Megvan benne minden, ami őszintén és teljesen Istenhez emeli a lelket. Ezért lényeges, hogy a különféle liturgikus eseményekbe a lehető legteljesebben kapcsolódjunk be, hallassuk a hangunkat, mert nem a művészi éneket, hanem a dicséretre nyitott lelket várja tőlünk az Úr.

1. Vasárnap esti muzsika
Minden hónap utolsó vasárnapján az esti szentmisét követően, fél órás koncertet tartunk templomunkban.
•    Alkalmaink:
2016. november 27. vasárnap, 19:00

2. Orgonistánk

Dankos AttilaDankos Attila zalaegerszegi születésű orgonaművész és tanár. A zalaegerszegi zeneiskolában kezdte tanulmányait, majd a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába járt. 2009-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem orgona tanszakára, ahol 2016-ban végzett.  Eközben egy évet Németország Detmoldi Egyetemén tanult Thomas Nowak professzornál és Arvid Gastnál. Több mesterkurzuson is résztvett már, többek közt: Szathmáry Zsigmond, Spányi Miklós, Ton Koopmann mesterkurzusain. Jelenleg a zalaegerszegi zeneiskolában tanít orgonát, és a zalaegerszegi Kertvárosi Templom orgonistája.