Katekumenek befogadási szertartása

Katekumenek befogadási szertartása - 2013. november 27.A katekumenátus útja a hitre való felkészítés és a beavató szentségek felvételére való készület folyamatát jelenti. Olyan felnőttek vesznek részt benne, akiket gyermekkorukban nem kereszteltek meg, illetve nem voltak elsőáldozók vagy bérmálkozók, de felnőtt fejjel meghallották az Úr hívását, s teljesen tudatos döntést hozva szeretnének hozzá és az Egyház közösségéhez csatlakozni. Plébániánkon szeptember óta zajlik öt katekumen felkészítése. Készületüket különböző liturgikus alkalmak tagolják. E közül az első november 27-én az esti szentmise keretében történt befogadás szertartása volt, amelyben hivatalosan is bemutatásra kerültek és felvettük őket a hittanulók közé.

A befogadási szertartáson a hittanulók mellett részt vettek kezeseik is, akik az Egyház már aktív tagjai, s akik a készület ideje alatt minden területen segítik a hittanulókat. De sokuk családtagjai és barátai is eljöttek, hogy osztozhassanak szeretteikkel ebben a fontos pillanatban.

A befogadás szertartása a szentbeszédet követte. Először a hittanulók nyilvánosan is kijelentették, hogy hitet kérnek az Egyháztól, amely örök életet ad nekik. Ezt követően mindannyian bemutatták azt a jelmondatot, amelyet a katekumenátus évére választottak maguknak a Szentírásból, s röviden el is magyarázták, hogy miért éppen az adott igevers mellett döntöttek. A tanúságtételeket meghatódott lélekkel fogadta a jelenlevő közösség. A következő történésben a katekumenek kinyilvánították szándékukat, hogy Krisztus vezetésével készek a hit útjára lépni, kezeseik pedig megígérték, hogy segíteni fogják őket.

Megható pillanata volt a szertartásnak, amikor a hittanulók az oltár elé járultak, hogy Jézus jelét, a keresztet kapják homlokukra. Eközben kezeseik mögöttük álltak, s kezüket pártfogoltjuk vállára helyezték, kifejezve ezzel támogatásukat, s az egész Egyház támogatását. A következő momentumban a püspök atya által megáldott keresztelendők olajával kenték meg a hittanulók homlokát. Megkapták és megcsókolták a Szentírást is, amely Isten kinyilatkoztatásának egyik forrása és az Egyház egyik legnagyobb kincse. Végül pedig aláírták a katekumenek anyakönyvét, s aláírásukkal is hitelesítették elköteleződésüket.

A hittanulóknak kezeseik szerény ünnepséget is szerveztek e fontos alkalomból. A szentségekre való készület további liturgikus állomásaira is várjuk közösségünk minden tagját!