Szent István király ünnepe - kenyérszentelés

image00001Szent István ünnepén plébániánk közössége is köszöntötte első szent királyunkat. Az ünnep alkalmából kenyérszentelést is tartottunk.

Immár hagyomány, hogy Szent István király ünnepén megáldjuk a kenyeret, amely egyben hálaadás is az új termésért, amelyből készülhet a mindennapi kenyér a családok asztalára, valamint az örök élet kenyeréhez való ostya az Úr oltárára.

Reggel a bazitai közösséggel kezdődött az ünnepség. Nemzeti színben pompázó virág díszítette az oltárt és a trikoloros szalaggal átkötött kenyér gömbölyödött az oltár elé helyezett asztalkán. Szentmisét követően felszelték és mindenki jóízűen falatozhatott a puha kenyérből.

A szociális otthon idősei is ünneplőben várták az alkalmat, aho kis kosárban várta a kenyér, hogy Istennek hálát adva kérjük áldását a kenyérre és azokra, akik azt elkészítik nekünk.

A plébániatemplomban Nyisztor Krisztián atya mutatta be a szentmisét és áldotta meg a kenyereket, amelyek gyönyörű díszben pompáztak a templom közepén. Búzakalászok díszlettek, a kenyér nemzeti szalagba kötve, kereszt formájú péksütemény a tetején, körülötte pedig az ember, aki Istenhez fordulva hol hálát ad, hol pedig kéri: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!”