INFORMÁCIÓ - Egyházmegyei zarándoklat Pusztacsatárba

-          Az idei egyházmegyei zarándoklatunknak része a 9.15-kor induló gyalogos zarándoklat Ozmánbükből Pusztacsatárra Püspök atya vezetésével. A gyalogos út kavicsozott, jó állapotú, egyenes út, 2,5 km hosszú.

Akiknek gyalogosan ez a 2,5 kilométeres távolság sem vállalható, őket dottóval szállítjuk a kegyhelyig és vissza. Mivel a dottóra egyszerre csak 50 fő fér fel, és kb. 25 perc egy forduló, nyomatékosan kérjük, hogy csak azok vegyék igénybe, akik valóban nem tudják gyalog megtenni az utat, és számítsanak arra, hogy esetleg várakozni kell majd!

-          A teljes program (9-16 óra között) szabadtéren (erdőben) fog zajlani, kérjük, ennek megfelelően öltözzenek!

-          Mindenki hozzon magával egész napra elegendő élelmet és italt, a zarándokkönyvet, esőkabátot, esetleg rovarriasztót!

-          Az ülőhelyek kis száma miatt hasznos, ha mindenki hoz magával zarándokszéket is.

-          A zarándoklat facebook oldalán (Egyházmegyei zarándoklat Pusztacsatárra) értesülhetnek a programmal kapcsolatos egyéb tudnivalókról, az esetleges változásokról. Kérjük, kövessék figyelemmel!

Egyházmegyei Zarándoklat

Pusztacsatár, 2024. május 1.

 

Kedves Zarándokok!

 

Nagy szeretettel várjuk Önöket május 1-jén Pusztacsatárra, Egyházmegyei Zarándoklatunkra!

A következőkben összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek fontosak ahhoz, hogy zarándoklatunk szép lelki élményt nyújthasson minden résztvevőnek.

 

A helyszín:

Az idei egyházmegyei zarándoklat valódi gyalogos zarándoklat jelleget kap, hiszen a pusztacsatári kegyhely egy dombokkal körülzárt, erdősávval körülölelt tisztáson helyezkedik el.

A zarándokokat buszokkal és autókkal Ozmánbükbe várjuk 9 órára, innen indul Püspök atya vezetésével a gyalogos szakasz 9.15-kor. A gyalogos út kavicsozott, jó állapotú, egyenes út, 2,5 km hosszú.

 

Akiknek gyalogosan ez a 2,5 kilométeres Ozmánbük-Pusztacsatár távolság is megterhelő, őket dottóval szállítjuk a kegyhelyig és vissza. A dottó megállója a falu központjában lesz, táblával jelöljük majd.

Mivel a dottóra egyszerre csak 50 fő fér fel, és kb. 25 perc egy forduló, nyomatékosan kérjük, hogy csak azok vegyék igénybe, akik valóban nem tudják gyalog megtenni az utat, és számítsanak arra, hogy esetleg várakozni kell majd!

 

 

Autóbusszal érkezők:

Ozmánbükben a Vaspör felé leágazó útnál lévő buszmegállóban szálljanak le az utasok a buszról, és induljanak el a kegyhely irányába! A gyalogos zarándokok a Pusztacsatár felé vezető kavicsos út elején gyülekeznek, innen indulnak majd együtt a kegyhelyre Püspök atya vezetésével. (A gyülekezőhelyen rendelkezésre állnak majd mobil WC-k.)

A buszok számára parkolási lehetőség a falu elején található Autós ételbár és panzió parkolójában lesz. (76-os út-Ozmánbük bevezető út kereszteződésében)

A zarándoklat végén a buszok az utasokat ugyanúgy a vaspöri elágazóban vehetik fel, vagy a falu elején található Autós ételbár és panzió parkolójában.

 

 

Autóval érkezők:

Parkolási lehetőség Ozmánbükön a Faluháznál és a templomkertben lesz. Innen gyalog induljanak el a kegyhely irányába! A gyalogos zarándokok a Pusztacsatár felé vezető kavicsos út elején gyülekeznek, innen indulnak majd együtt a kegyhelyre Püspök atya vezetésével. (A gyülekezőhelyen rendelkezésre állnak majd mobil WC-k.)

Kérjük, hogy a szűk utcákban fokozottan figyeljenek a gyalogosokra illetve a többi gépkocsira! A tájékozódásban, parkolásban segítségünkre lesznek a helyi polgárőrök.

 

 

Mit vigyünk magunkkal?

Megérkezésünkkor fontos, hogy az autóbuszt, autót az időjárásnak megfelelően felöltözve hagyjuk el, hiszen szabadtéri programon veszünk részt. A táskánkban mindenképpen legyen ott a zarándokkönyv, amely a hasznos információk mellett a liturgikus szövegeket is tartalmazza. Jó, ha van a táskánkban pulóver, sőt esőkabát is. Legyen nálunk az ebédünk és valamilyen ital is! Vigyázzunk arra, hogy semmilyen szemetet ne hagyjunk magunk után, bárhol is legyünk!

Ha valaki érzékeny a rovarokra, ajánlatos neki rovarriasztót is hozni.

Az ülőhelyek kis száma miatt hasznos, ha mindenki hoz magával zarándokszéket.

 

 

Program

9.15 A gyalogos zarándoklat indulása Ozmánbükről Pusztacsatárra

Dr. Székely János püspök vezetésével

10.30 Ráhangolódás      

11.00 Püspöki szentmise a templom melletti szabadtéri oltáránál

12.30 Ebédszünet

13.15-től: Fakultációk:

         13.15 Örömútja

         13.15 Egyéni imádság a kápolnában

         13.30 Szentségimádás a szabadtéri oltárnál

15.00 Májusi litánia        

15.30 Hazaindulás

 

 

Gyóntatás

Minden zarándokút célja, hogy ne csak fizikai, hanem lelki utat is bejárjunk. Ennek a tisztulás útjának a legkifejezőbb állomása lehet egy mély gyónás. Célszerű már otthon és útközben is készülni erre.

10.00-tól a szentmise végéig gyónási lehetőséget biztosítunk a hívek számára. Kérjük, keressék a lila stólás atyákat a kegyhely különböző pontjain!

 

 

A kegytemplomban

Különösen is ügyeljük a kegytemplom imádságos légkörére, ne rontsuk el azt hangos beszélgetéssel vagy oda nem illő viselkedéssel!

A kegytemplomban csak a kijelölt helyeken szabad gyertyát gyújtani. Kérjük, hogy a kegytemplomon kívül ne gyújtsanak tüzet, mert a környező erdőben a száraz levelek nagyon könnyen meggyulladhatnak!

 

Mosdó

A kegyhely sajátos elszigeteltségéből adódóan csak mobil WC-k használhatók, amelyek a zarándokhely kijelölt pontján lesznek. Ugyanitt vízvételi lehetőséget is biztosítunk.

 

 

Egészség:

A zarándoklat alatt a kegyhelyen az Országos Mentőszolgálat egészségügyi biztosítással áll a zarándokok rendelkezésére.

 

 

Ajándék:

A kegyhelyen felállított sátraknál a Martinus Kiadó és az Egyházmegyei Karitász termékeit megvásárolhatják a zarándoklat folyamán.

 

 

Aktuális információk:

A zarándoklat facebook oldalán (Egyházmegyei zarándoklat Pusztacsatárra) értesülhetnek a programmal kapcsolatos egyéb tudnivalókról, az esetleges változásokról. Kérjük, kövessék figyelemmel!