Szociális nap Szombathelyen

Szociális nap SzombathelyenA Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a Szombathely Megyei Jogú Város Szociális Hét programjainak keretében Szociális Napot szervezett a karitász munkatársak részére azzal a céllal, hogy bemutassa azt a szerteágazó szociális és önkéntes tevékenységet, amit 25 éve végez.

Az idei évben május 12-én Szent Márton és az Irgalmasság éve jegyében kiállítással és előadásokkal ünnepelte a szociális munkát a plébániai karitászcsoportokkal együtt. Május 12-én Zalaegerszegről 60-an vettünk részt (plébániánkról 25-en) e neves rendezvényen, melynek helyszíne a Martineum Felnőttképző Akadémia volt Szombathelyen.

A program egy kiállítás megnyitójával kezdődött, melyen a Hársfa Ház, a RÉV Szolgálat és a Szikla Pszichiátriai Betegek Gondozója ellátottjainak művészetterápiás alkotásait mutatták be. A festmények Szent Márton életének egy-egy mozzanatát örökítették meg.

Majd Dr. Török Csaba teológiai professzor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia médiareferense, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója tartott egy rendkívül tartalmas és felemelő előadást, melynek mottója „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas”. Ezt követően Kükedi Zsoltnak, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület alelnökének szintén magvas előadását hallgattuk meg „Hitből közösség, közösségből kultúra, kultúrából gazdaság” témában.

Az előadások után a Magyar Karitász "Embertől-emberig” országos gyermekrajzpályázatára beérkezett legsikeresebb művek értékelése és a díjak, oklevelek átadása következett.

Az egyes programok közti szünetekben megcsodálhattuk a szociális foglalkoztatókban dolgozó megváltozott munkaképességű emberek által készített sokféle terméket, és vásárolhattunk is belőlük. A nap levezető elnöke Mons. Horváth József Pápai prelátus volt.

Végül a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász minden érdeklődőt vendégül látott. A közös ebédre egy az udvaron felállított hatalmas sátorban volt, ahol lehetőség adódott megismerni egymás tevékenységét, beszélgetni közös dolgainkról, az előttünk álló feladatokról.

Csiszár Mária