Személyi változás plébániánkon

Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia, ZalaegerszegDr. Veres András püspök atya rendelkezésének megfelelően az erre az évre szóló lelkipásztori áthelyezések augusztus 1-jével lépnek életbe. Ebben az évben ez plébániánkat is érinti.

Két év után Püspök atya áthelyezi Szilárd atyát a gércei plébániára, ahol kisegítő lelkészként fogja lelkipásztori munkáját tovább folytatni. Hálásak vagyunk neki az itt eltöltött két évért, s azért a szolgálatért, amelyet körünkben végzett ebben az időben. Új szolgálati helyén végzett munkájához pedig sok erőt és a Jóisten áldását kívánjuk.

Püspök atya egyúttal megszünteti plébániánkon a kápláni státuszt. Augusztus 1-jével pedig megalapította a zalaegerszegi kórházlelkészséget, amelynek első lelkészévé Kovács Richárd atyát, jelenlegi lenti káplánt nevezte ki. Püspök atya az új kórházlelkész lakásául plébániánkat jelölte ki, egyúttal megbízta, hogy kisegítő lelkipásztorként vegyen részt plébániai közösségünk életében. Nagy szeretettel várjuk Richárd atyát, és kórházi, valamint plébániánkon végzett munkájának eredményességért már most imádkozunk.

Ez a rendelkezés plébániai közösségünk számára is jelentős változásokat fog hozni, hiszen mindazokat a feladatokat, amelyeket eddig két lelkipásztor látott el, most egy lelkipásztornak kell megtennie, még ha egy kis segítséggel is. A kisegítő lelkipásztor nem káplán, vagyis elsődleges feladata nem a közösségben végzett munka lesz, hanem kórházi munkájának függvényében és egyéb lehetőségei szerint tud részt venni közösségünk életében. Ez azt jelenti, hogy a lelkipásztori jelenlét bizonyos területeken szükségszerűen csökkenni fog. Püspök atya rendelkezése szerint Richárd atya nem vállalhatja temetési szertartás végzését, nem személyi, hanem lelkipásztori okok miatt. Ez azt jelenti, hogy az egyéb ellátandó feladatok mellett az összes temetés végzése egy lelkipásztor feladata lesz. A temetések nagy száma miatt azonban keresnünk kell a lehetőséget a helyzet kezelésére. Főleg mivel a temetések időpontja sokszor egybeesik hittanóráink időpontjaival is. Ebből szinte szükségszerűen következik, hogy a plébániai közösségek, liturgikus szertartások és egyéb feladatok ellátásában sokkal nagyobb rész fog hárulni a lelkipásztori munkatársakra, a közösségek tagjaira, valamint plébániai közösségünk minden tagjára, hogy a lelkipásztorok elsősorban azokra a feladatokra tudjanak összpontosítani, amelyek a legszorosabban hozzátartoznak szolgálatukhoz, s amelyet más nem tud átvenni tőlük.

Mindennek konkrétumait majd csak augusztustól tudjuk kidolgozni, amikor már látni fogjuk az új helyzetet, valamint annak gyakorlati működését. Az új helyzetben viszont mindenki segítségére, megértésére és türelmére szükség lesz, amit már előre nagy szeretettel kérünk. Közösségünk most egy korábban nem tapasztalt nehéz időszak előtt áll, de közösen ezen a nehézségen is úrrá tudunk lenni. Különlegesen is fontos most, hogy imádkozzunk közösségünkért, valamint szeretetünkkel és türelmünkkel most még inkább ajándékozzunk meg másokat, hogy a megosztás és szétszórás lelke senkibe ne tudjon megkapaszkodni, s ez által romboló hatásával még nagyobb nehézséget okozni. Aki a feladatot adja, az erőt is meg fogja adni hozzá, hogy azt hűségesen, tisztességesen és szeretettel tudjuk elvégezni. Ehhez kérem plébániai közösségünk minden tagjának támogatását!

Róbert atya