Elsőáldozók zarándoklata Vasvárra

image-0020Miközben Szentatyánk, Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat, elsőáldozásra készülő fiataljaink Vasvárt vették célba, hogy az egyházmegye több, mint 1200 fiataljával együtt töltsenek el egy szép napot.

Napok óta reménykedtünk abban, hogy az időjárás egy kissé kedvezőbbre fordul, de mindhiába. Valahogy csak nem akar abbamaradni a hetek óta tartó esős időszak. De a program meg lett hirdetve, a fiatalok be lettek lelkesítve, így hát nem is fújtuk le ezt az alkalmat.

És de jól tettük!

Reggel a vasútállomáson találkoztunk a gyerekekkel, ahová a szüleik hozták el őket. Majd a szentiváni átszállás után rövidesen megérkeztünk Vasvárra. De nem akárhogyan! Szentivánon a „piroska” kényelmét elhagyva új vonatra ültünk. És a vonattal együtt időjárást is váltottunk. Az eső elállt, a szél alább hagyott.

A  kegytemplomhoz úgy érkeztünk meg, hogy már-már melegnek tűnt az öltözékünk. Mária kegyszobránál közös éneklés, ráhangolódás után a színházban Kiss László atya bábelőadását tekinthettük meg. Majd meglestük, miként készül az ostya, amit a szentmisében majd a pap átváltoztat Krisztus testévé. Kipróbálhatták az ostyalapok kiszaggatását is. Majd Stift Zoltán atya rajzos, énekes tanítását hallgathattuk meg.

Ezt követően átmentünk a város iskolájának tornatermébe, ahol Székely János püspök atya mutatott be szentmisét. Hosszú nap után nehéz volt már a gyermekeknek koncentrálni, de segítségemre volt Ági néni, Erzsi néni és Bejczi Bence kispapunk vigyázó és szeretetteljes jelenléte.

Hazaindulás előtt még jutott időnk egy kis fagyuzásra, és közös játékra. Hazafelé még mindenki elfogyaszthatta elemózsiáját, köztük a pogácsát, amellyel jótevőink készítettek nekünk.

Ezek után igazán elmondhatjuk, hogy élményekben gazdagon, kegyelmekkel elhalmozva tölthettük el napunkat!