Püspöki vizitáció plébániánkon

Mindig nagy várakozás előzi meg az eseményeket, mert hiszen vendég érkezik a image-0010házhoz.Különösen nagy volt az öröm most, hogy Püspök atya látogatott el plébániánkra.

Minden megyéspüspöknek feladata, hogy meghatározott időnként ellátogasson egy-egy plébániára és ott behatóbban tájékozódjon a hitéletről, a mindennapok alakulásáról.

Így jutott el hozzánk a mai napon  János püspök atya is. 15órakor a plébániánkhoz tartozó oktatási intézményekkel kapcsolatban tett látogatást az Eötvös iskolában, hogy rövid találkozón kapjon személyes ismereteket az intézmény igazgatójától Hanzséros Alajostól.

Ezt követően azokkal a zalaegerszegi képviselőkkel beszélgetett, akiknek körzetét plébániánk is érinti. Orosz Ferencné Eta és Galbavi Zoltán képviselők tudtak eljönni, hogy a plébánián meséljenek arról, miként látják egyházközségünk jelenlétét a város életében.

A személyes hangvételű találkozót követően volt alkalmam nekem is átbeszélni néhány kérdést püspök atyával, amelyekről előzőleg már írásban is referáltam. Jó volt megtapasztalni, hogy püspök atya áttanulmányozta a leírtakat és szívügyeként tekintett, hogy azokkal kapcsolatban iránymutatásokat adjon.

Ezt követően az épületeket tekintettük meg köztük a plébániát, lelkész lakást és templomunkat. Püspök atya most láthatta elsőként az elkészült mozaikot is.

17órakor Bazitára mentünk el, hogy az ott élőkkel is találkozhasson, valamint tájékozódjon a templom állapotáról. Nagy örömmel fogadta a helyi hívek egy kis csoportja, hogy püspök atyával találkozhat. Elmondhatták meglátásaikat, tapasztalataikat. Végül személyesen kaptak áldást püspök atyától.

18órakor ünnepi szentmise kezdődött a plébániatemplomban, ahol a hívek szép számban jöttek össze közös imára. Egyházközségünk elnöke, Németh Lajos köszöntötte püspök atyát. Szentbeszédében püspök atya lelkesített bennünket, hogy miként tudunk még nyitottabb, megújuló közösséggé formálódni. Nagy ajándékot is kaptunk a szentmisén, hiszen püspök atya bemutatta Nyisztor Krisztián atyát, akit egy évre megbízott a kórházlelkészi szolgálattal. A hívek óriási tapssal fogadták a hírt, de leginkább Krisztián atyának szólt a köszöntő és bátorító taps. A szentmisét követően alkalom kínálkozott arra, hogy „fórum beszélgetés” keretében a hívek meséljenek életünkről, közösségeinkről, kérdezzenek, elmondják örömeiket vagy éppen bánatukat.

20.30kor még egy csoport találkozási alkalmára is belátogattunk, hiszen éppen aznap volt az Emmauszi Tanítványok férfi cursillo-s csoportjának találkozója.

Késő estébe nyúlóan tudtunk beszélgetni így remélhetjük, hogy püspök atyának is jó emlékei maradnak a mostani vizitációról.