Adventi Lelki nap - 2019

adventi-lelki-nap-2019Karácsonyra készülés jegyében telt el a mai délutánunk. Az előre meghírdetett programok szerint szerveztük meg plébániánk számára a lelki napot, hogy ezzel is segtsük a hívek ünnepkészületét, az ünnep lényegének megragadását.Tete Remis, az Isteni Ige Társaság (ismertebb nevén a verbiták) szerzetesközösségének tartományfőnöke látogatott el hozzánk, hogy lelkének gazdagságából megosszon velünk valamit.

Délutáni elmélkedésének központi gondolata az önfeláldozó élet értéke és szépsége volt. Ennek mentén sok olyan témát érintett, amely bennünket karácsony titkának mélyebb megértéséhez, keresztény létünk őszinte megéléséhez vezetett.

Ezt követően csoportokra bontva volt alkalma a híveknek a további lelki és szellemi töltekezésre:

1. Remis atyával lehetett beszélgetni, aki mesélt arról, hogy Indiában miként élik ésimage00003 ünneplik meg karácsonyt. Mindenkiben elmélyülhetett, hogy a lényegi, rész ugyanaz, de az éghajlati, kulturális, társadalmi különbözőség miatt más népeknél mennyire máshogy ünneplik karácsony titkát.

2. Másik csoportban karácsony szimbolikájáról tartottam előadást, rávilágítva arra, hogy mindaz amit mi az ünneplésben használunk, mély szimbolikával bír, de ügyelni kell arra, hogy ezek ne üresedjenek ki.

3. Harmadik lehetőség volt, hogy kreatív adottságokat latba vetve karácsonyi díszt készíthettek az erre fogékonyak. Pummerné Gróf Kata jóvoltából párnákat, karácsonyfa díszeket lehetett ajándékba készíteni.

Öt órától csendes szentségimádásra nyílt lehetőség, hogy a hallottakat és megtapasztaltakat Isten elé víve elmélyítsük. Közben a szentgyónásukat sokan el tudták végezni.

Az esti szentmisét Remis atya tartotta, ahol advent harmadik vasárnapjának titkáról a keresztény örömről beszélt.

A lelki nap zárásaként A Liszt Ferenc Vegyeskar ünnepi koncertjének dallamai, értékes műsoruknak hangjai szólaltak meg. A jótékonysági koncerten befolyt összegből a plébániai karitász munkáját támogathatták a jelenlévők. Az énekkar tagjainak a Felebarátok Közösség tagjai által készített mézeskalácsokkal ajándékozták meg az énekeseket, zenészeket. A koncert után karitász önkénteseink jóvoltából szretetvendégséggel leptük meg a jelenlévőket.