NEK - ifi nap

image00017Ha meghívást kapunk egy programra, akkor azt illik elfogadni. Ilyen meghívásra válaszolva indultunk útnak fiataljaink egy kis csoportjával, hogy részt vegyünk a forráspont nevű programon, amit a Kongresszus jegyében szerveztek.

Korán reggel indultunk útnak, hogy Szombathelyen csatlakozhassunk a zarándokvonathoz, amely Kelenföldig repített minket. Amikor lábunk a kelenföldi peronra lépett. onnantól kezdve felfedező útra indultunk. Egész nap forráspontokat kerestünk: olyan helyeket, amiből meríteni tudunk. Elsőként a Központi Szemináriumba látogattunk el. Az egyetemi templom, amely a héten ünnepelt Kisboldogasszony tiszteletére lett szentelve, nem csupán a papi hivatást tápláló és éltető forráspont számomra, hanem mindazoknak, akik belépnek a templom ajtaján, hitet erősítő forráspont.

Mivel már dél felé járt egy közeli teraszra is kiültünk, hogy testünket is táplálhassuk. Az egyetemi templom harangjának kongásánál kezdhettük ebédünket.

Innen a Gellért hegy gyomrában kerestünk egy amolyan hegyi forrást, patakot. A Sziklatemplom majdnem arra a múltra tekint vissza, amikor 1938-ban az első Eucharisztikus kongresszust rendezték hazánkban. Előtte pár évvel készült el a nemzeti szentélynek épült templom és pálos kolostor. Noha a kommunista államhatalom befalaztatta ajtaját, éltető forrása el nem apadt, hanem gyűlt, míg újra nem nyithatta kapuit az imádkozó ember számára.

Ezt követően a budavári Mátyás templom kínálta hűsítő forrását a nagy hőségben. Évszázadok emlékét őrző falai restaurált, szép állapotban vártak bennünket is, hogy történelmi tudásszomjunkat is oltsa. Boldog IV. Károly, utolsó megkoronázott magyar király ült pl. abban a trónban, amely a királyi család szentélyre néző erkélyénél látható. A különböző korok zászlai a keresztény magyarság történetébe engedtek újra bepillantani. A templom melletti Szentháromság szobor, valamint Szent István lovasszobra kiegészült a debreceni virágkarneválra készült, NEK szimbólumokat  használó kocsikkal.

Egy kis séta után a Szent István bazilika pazar belső szépsége segített rátalálni egy újabb forráspontra, amely az Egyház kegyelmi kincsestárának gazdagságából nyújt felénk. A Szent Jobb nem csillapítja, hanem növeli vágyunkat, hogy egykor mi is szentekké lehessünk.

E négy forráspont után egy hűsítő fagylalttal indultunk, hogy megérkezzünk a NEK forráspontjára a Papp László arénába. Kígyózó sorokban álltak a fiatalok, hogy beengedjék őket. Szigorú biztonsági beléptetés után el is foglalhattuk helyeinket, ahonnan végigkövethettük a nap eseményeit.

Elsőként a népszerű énekes Ákos adott koncertet. Majd tanúságtételeket hallgathattunk meg: Lackfi János derűs, fiatalosan megfogalmazott evangéliumi történeteit követte Proszenyák Róbert és Sophia Kuby tanúságtétele, hogy életük példájából meríthessünk erőt a hitünk megéléséhez. Mindeközben dicsőítő énekeket énekelhettünk. Végül egy csodálatos szentségimádás, aminek a végén Palánki Ferenc püspök imája segített, hogy tényleg Jézus legyen a Forráspontunk.

Éjfélhez közel jártunk, amikor kigördült a vonat a Keleti pályaudvarról. A pörgős nap után mindenki fáradtan pihent a szerelvényeken. Éjjel pedig Szombathelyről kisbusszal indultunk vissza Zalaegerszegre.