Férfiak zarándoklata Türjére

image00002Ha a délután folyamán valaki a kertvárosi templom felé járt, azt láthatta, hogy egy csapat férfi gyülekezik.  Ám ezúttal nem a ragyogó napsütés csalt elő bennünket, hanem zarándoklatra indultunk, hogy férfi szívvel imádkozzunk családjainkért, gyermekeinkért, a ránk bízottakért.

14 órakor indultunk egy busszal és egy személygépkocsival, hogy Zarándokutunk Céljához, a türjei templomhoz elérjünk. Út közben rózsafüzér imádsággal hangolódtunk egy-egy tizedet felajánlva a különböző szándékokra.

Türjén Bertalan atya vezetett be bennünket a rend történetébe, a templom látványosságaiba, és közben beleszőtt egy-egy szép gondolatot a férfiként megélt hívő élet erejéről.

A csúcsa a szentmise volt. Azt gondoltam, majd papként végigszólózom a mise énekeit. De felocsúdtam, amikor szépen megtelt a templom a férfiak énekhangjával. Nagyon felemelő volt!

Az evangélium alapján Berci atya Zakeust állította példaképül mindannyiunknak:

1. Elfogadni adottságainkat, képességeinket, de meglátni a bennünk rejlő lehetőséget is!

2. Zakeust Jézus egyetlen mondata szinte teljesen átalakította. Néha elég lenne tőlünk is egy-egy mondat, ami teljesen átalakítaná a családi légkört.

A templom után a Kuncz Adolfról elnevezett apáti pincét látogattuk meg. Már a hegyre menet csodálatos látvány tárult elénk, ahogy az alkonyodó fényekben láthattuk Türjét és környékét. De a föld belsejében lévő látvány sem volt szegényesebb...

Hazafelé egy „könnyed” vacsorával zárhattuk a napot, ami közben egyre jobban megismerhettük egymást, erősíthettük a köztünk lévő köteléket.