Fatimai est - november

image00012Annak ellenére, hogy hűvös idők járnak, gyönyörű, napsütéses vasárnapunk volt a mai.

De nemcsak emiatt telt meg az esti szentmisére a kertvárosi templom! Fatimai estet tartottunk.

Ezúttal Pete Polgár Máté rédicsi plébános volt a vendégünk, aki nem ismeretlen a zalaegerszegiek körében, hiszen pár évvel ezelőtt, mint káplán a Mária Magdolna Plébánián teljesített szolgálatot.

Magyar szentek és boldogok emléknapja, a magyar nyelv napja, az évközi időszak utolsó vasárnapjainak egyike – mind-mind elégséges okot szolgáltatott volna arra, hogy imádkozni jöjjünk össze, de ezeken túlmenően még e havi fatimai engesztelő estünk is hívogatott bennünket.

Máté atya szentbeszédében hűségre és állhatatosságra tanított és bátorított bennünket. Felidézte, hogy mind a három szinoptikus evangélium beszámol Jézus végidei jövendöléséről, de úgy, hogy annak konkretizálódását a jeruzsálemi templomhoz kapcsolja. Jézus kortársai hallották a templom pusztulásáról szóló jézusi próféciát, aztán Kr. u. 70-ben látták, hogy kő kövön nem marad, mert lerombolták. De hittek abban is, hogy a világ végét nem háborúk, zavargások, forradalma, fogják jelenteni, hanem amikor a Történelem Ura másodszor is eljön. De addig ki kell tartani, hűségesnek kell lenni, legyen bármilyen felfordult napjaink világa is. A hűség példájául pedig egy festményt említett: Poynter- Híven, mindhalálig című képét, amelyen mindenki menekül, tűzgolyók zuhannak, de a katona áll, hűségesen és rendíthetetlenül. Legyen ilyen szilárd a hitünk, hűségünk!

Mivel már ránk esteledett, körmenetet nem tartottunk, de  szentmisét követően elvégeztük a loretói litániát valamint az engesztelő imáinkat. És Isten áldásával tértünk otthonainkba, hogy ezen a héten is az állhatatossággal őrizzük meg lelkünket!