Katekumenek

Katekumenek csoportjaAz új plébánia feladatának betöltésében elsődleges fontosságú, hogy továbbadjuk azt a hitet, amelyet mi is kaptunk, s amely meggyőződésünkké vált. Sokan vannak azonban, akik még keresik azt az utat, amelyen járva választ kaphatnak életük kérdéseire. Mi mindannyian kereső emberek vagyunk, éppen ezért örömmel fogadjuk azokat, akiknek kérdésük van hitünkkel kapcsolatban, akik szeretnék jobban megismerni a katolikus egyházat, s akik felnőttként szeretnének részesülni azokban a szentségekben, amelyekben gyermekként nem részesültek.

Katekumen a kezeseivelA katekumenek csoportja a plébánia felnőtt hittanulóit jelöli. Ők azok, akik egyetemisták vagy éppen már dolgoznak, sőt, akár már gyermekeik vagy unokáik vannak. Közös bennük az, hogy a beavató szentségek közül némelyikben nem részesültek: nincsenek megkeresztelve, illetve nem voltak elsőáldozók vagy bérmálkozók.

A katekumenek minden héten találkoznak a lelkipásztorral vagy más segítővel. A találkozó során a keresztény élet elméleti és gyakorlati alapjait ismerik meg. A katekumenek meggyökeresedését segítő családok is támogatják, akik szintén kísérik a hittanulók útját a felkészülés során. A szentségekre való készület állomásait szép szertartások tagolják, hogy mire elérkezik a szentségekben való részesülés napja, a hittanulók mindenféle szempontból felkészülten állhassanak a Teremtő és a hívő közösség színe elé. 

A katekumenek anyakönyvének aláírásaA katekumenek csoportja minden évben ősszel indul: az adott évi csoporthoz szeptember végéig lehet jelentkezni. A szentségekben a nyár elején részesülnek a hittanulók, amelyet követően tovább kísérjük őket, s helyet kínálunk nekik a plébánia kisebb közösségeiben.