Keresztelés

András püspök keresztelA keresztség szentsége által Isten a saját életében részesít minket. Megtisztít az áteredő bűntől, az Egyház tagjává tesz. Ebben a nagyszerű ajándékban részesülni igazi ünnep. A szentség ünneplése előtt azonban néhány dolgot jó tudni a készületről. Mi a teendő tehát akkor, ha szeretné gyermekét megkereszteltetni vagy keresztszülő szeretne lenni?

 

Gyermek keresztelésének kérése:

Ha szeretné gyermekét megkereszteltetni és plébániánk területén lakik, akkor kérjük, hogy a keresztelés tervezett időpontja előtt legalább 3 héttel személyesen szíveskedjék jelentkezni a plébánia hivatalban. A keresztelést a gyermek szülei kérhetik. A jelentkezéskor a "Jelentkezés keresztelőre" című adatlapot kell kitölteni, illetve  lehetőség nyílik a keresztelés időpontjának rögzítésére. Kérjük, hogy erre az alkalomra hozzák magukkal a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és azt a családi lapot, amit a szülők egyházi házasságkötésükkor kaptak.

 

Ha keresztszülő szeretne lenni:


Keresztszülő az lehet, aki elkötelezett keresztény életet él és vállalja a keresztszülői tisztséggel járó feladatokat. Keresztszülő csak olyan 16. életévét betöltött, katolikus hívő lehet, aki maga is meg van keresztelve, volt elsőáldozó és bérmálkozó. Ezen kívül, amennyiben házasságban él, érvényes egyházi házassága van. Az említett feltételektől eltérő esetben sajnos nem tudjuk a keresztszülőt elfogadni, vagy keresztszülői engedélyt kiadni. Eben az esetben a keresztelés tanúja lehet.
Ha a mi plébániánkon lakik és máshol szeretne keresztszülő lenni, és megfelel a fenti feltételeknek, akkor a plébánia hivatala állít ki keresztszülői engedélyt, amelyet személyesen lehet kérni a hivatalban.

 

A keresztelések időpontja:


A keresztelések időpontja általában a vasárnap délelőtti szentmise után van.