Esküvő

András püspök esketA házasság szentségében a jegyesek életre szóló elkötelezettséget vállalna egymás mellett, megjelenítve Krisztus soha el nem múló szeretetét Egyháza iránt, amelyet semmi sem szakíthat szét. A házasság szentségében való részesülés komoly elhatározást és készületet kíván. Mi a teendő akkor, ha plébániánkon szeretne házasságot kötni?

Kérjük, hogy a jegyesek az esküvő tervezett időpontja előtt legalább 6 hónappal jelentkezzenek személyesen a plébánia hivatalban. Ekkor kell kitölteniük a jegyesek adatlapját, amellyel egyházi házasságkötésre jelentkeznek. Ha a jegyesek egyike sem tartozik plébániánkhoz, akkor házassági elbocsátót kell kérni a lakóhely szerinti plébániáról. A házasságkötés előtti három hónapos időszakon belül mindkét féltől keresztlevelet is kérünk, amelyet a keresztelési hely plébániáján állítanak ki a kérelmező számára.
A házasságra készülőket szeretnénk megismertetni a keresztény házasság lényegével, valamint gyakorlati tanácsokat is adni a párkapcsolat és a konfliktusok kezelésében, valamint abban, hogy hogyan lehet a hitet megélni és továbbadni a családban. E találkozókat elkötelezett katolikus házaspárok vezetik. A találkozók három alkalommal fél napot vesznek igénybe. Az időpontot a résztvevők igényeit figyelembe véve igyekszünk meghatározni. Az első csoport felkészítése február végén, illetve március elején kezdődik, a másodiké pedig májusban.
Az esküvő előtti héten történik a házasságkötési szertartás próbája a lelkipásztorral.