Jegyeskurzus

Érdemes rászánni egy napot?

Beszélgetés jegyesekkel önmagunkról és egymásról, szerelemről, házasságról, családról és sok minden másról

Plébániánkon minden év elején hirdetjük, hogy házasságra készülő jegyespároknak felkészítő beszélgetéseket tartunk. Ennek van hagyományos része, melyben papjaink beszélgetnek a jelentkezőkkel, egyebek között meghívják őket a közösségünkbe, s bemutatják, hogyan történik a szentség kiszolgáltatása. Van azonban a felkészítésnek olyan része is, mely csak két éve elérhető. Ez egész napos alkalom, házasságban élő civilek vezetik, s a jegyesség, majd házasság fejlődéséről, mindennapjairól szól.

Ki ér rá erre? – kérdezik tőlem sokan, amikor meghallják, hogy év elején többször is hirdetjük az alkalmakat, kérve az aktuális évben házasságra készülőket, jelentkezzenek. S valóban, hiába minden erőfeszítés, a jegyespárok többsége az utolsó pillanatban bukkan fel, s legfeljebb egy kapkodva összehívott, egyórás, a semminél alig valamivel többet érő beszélgetésen vesz részt. Néha úgy érzi az ember, mintha a menyasszonyi ruha, a lakodalom helyszíne, vagy a fényképész megszervezése fontosabb része lenne az előkészületnek.

Pedig azok visszajelzése, akik rászánják magukat és idejüket egy alaposabb lelki készületre, általában nagyon kedvező. Egyik legmeglepőbb tapasztalatunk, hogy sokan az élet egyik meghatározó döntése előtt itt beszélnek egymással először alapvetően fontos dolgokról.

•    Mit kell tisztáznunk önmagunkban, s mit kell feltétlenül tudnunk a jegyesünkről, mielőtt végleg elkötelezzük magunkat?
•    Egyformán gondolkodnak-e a nők és a férfiak?
•    Hogyan illeszkedjünk be egy új családba?
•    Mit mondjunk (és mit ne), ha konfliktus támad köztünk? Hogyan veszekedjünk?
•    A házasság tényleg „csak egy felesleges papír, elég, ha szeretjük egymást”?
•    Miről beszél valójában az, aki így nyilatkozik: „nekem akkor lesz gyerekem, ha már mindent meg tudok adni neki”?
•    Igazat mond-e az, aki szerint „a házasság előtti együttélés lehetővé teszi, hogy jobban megismerjük egymást, így biztosabban tudhatjuk, kijövünk-e majd egymással”?
•    Családtervezés egyháziasan?
•    Miért fut zátonyra sok jól induló kapcsolat?
•    Hol találhatok olyan közösséget, melyben hasonló élethelyzetű emberekkel találkozhatok?

Ugye izgalmas kérdések?

Először kicsit tartottunk tőletek, pedig nagyon jó nap volt! – mondta egyik résztvevő jegyespárunk, amikor elköszöntünk. Mi most is csak annyit tehetünk, hogy szeretettel hívunk, és meghívunk mindenkit, aki életre szóló kapcsolatra készül: Gyertek el, érdemes rászánni egy napot!

Marx Erzsi és Gyula