26. Családfesztivál

image-000726. alkalommal rendezték meg városunkban a Családfesztivált.

A már hagyományos programon idén is sok érdekesség várta a különböző generációkat.

Gyermekeknek játékos programok, felnőtteknek érdekességek, előadások.

Első alkalommal vehettem részt a CsaFesz szervezésében és lebonyolításában.

Modern apaság- Ezzel a mottóval kapcsolatban szerveződtek az idei programok. Reggel 9.15-től népzenei dallamok fogadták az érkezőket, amelyet a Kármentő Népzenei Együttes húzott. Balaicz Zoltán polgármester köszöntője után Isten áldását kértük a résztvevőkre, családjaikra és minden egerszegi családra.

Rajzpályázatok díjazására is sor került. Boldog voltam, hogy a díjazottak között volt kertvárosi, sőt hittanosunk is, akik valamennyien „Az én apukám az én hősöm” címmel alkottak.

Az előadások közül Léder László, az Apaakadémia alapítója tartott egy nagyon tartalmas és értékes előadást Csendes Apaforradalom címmel. Nagyon jó meglátásokat, életszerű helyzeteket, aktuális problémákra egészséges megoldási javaslatokat hallhattunk. Mindezt egy hivatásos édesapa, gyakorló pszichológus életpéldája tette hitelessé. Nagyon aranyos volt, hogy gyermekét is bevonta két kis történet felolvasásába.

Dr. Papp Lajos professzor, szívsebész gondolatait „Őseink hagyatéka” cím köré építette fel. Még nagyon sokan ismerik, emlékeznek rá zalaegerszegi szolgálati idejéből, s ezért ilyen személyes kötődés miatt is mutathattak érdeklődést előadása iránt.

Jó volt megtapasztalni, hogy két ilyen „nagyágyú” után én is labdába rúghattam. Ismét megtelt az énekterem, de olyannyira, hogy volt, aki már csak a folyosón ülve követhette az előadást. Voltak sokan plébániánkról, de más plébániákhoz tartozó ismerős arcokat is felfedezhettem a sorok között. Interaktív módon próbáltunk családdal, házassággal kapcsolatos élethelyzeteket végiggondolni, amelyek a hazugság tárgyköréhez tartoznak.

 Nem volt nehéz fenntartani a figyelmet, mert a résztvevők nemcsak érdeklődők, hanem aktívak is voltak. Hozzászóltak, elmondták gondolataikat. Hamar elszállt a rendelkezésemre álló idő.

Végül pedig táncház zárta a majd egynapos rendezvényt.