Római zarándoklaton voltunk

image00007Miközben minden hír arról szól, hogy jön a pápa Magyarországra, mi nem vártuk, hogy eljöjjön, mi mentünk Rómába.

Miután megépült a Szent József Közösségi Ház, kötelességünknek éreztük, hogy hálát adjunk érte. Ezért az ősz folyamán megkezdődött a zarándokút előkészítése. Hamar elteltek a hetek és hónapok, mígnem március 6-án az éjszaka közepén útnak indult egy busznyi zarándok, hogy eljusson Rómába.

Miközben gyarapodott mögöttünk a kilométerek száma, egyre több  imával készítettük magunkat, hogy megpillantsuk az Örök Várost. Út közben Pádua volt az első nagyobb megállónk, ahol Szent Antal sírjának közelében megtöltötte a kápolnát a magyarok éneke. Csodálatos volt az ősi falak között, szerzetesek által átimádkozott környezetben ünnepelni.

Hétfőn éjszaka érkeztünk Rómába, ahol elfoglalhattuk szállásunkat, a csodálatosan felújított Villa Mater Redemptorist. A kápolnában összegyűlt zarándok csoportot egybe forrasztotta a sok-sok imaszándék, amelyek bennünk voltak és amelyeket tőlünk kértek.

Kedden reggel a Szent Péter bazilika magyarok kápolnája ölelt körül bennünket, hogy Róma szívében is csöppnyi magyar környezet segítse imádkozó közösségünket. Dr. Németh Norbert a PMI rektora tanított bennünket, majd kalauzolt minket a bazilika különleges szegleteihez. Közben egy csoport Várhelyi Tamás atyával a kupolából tekintett körbe megtekintve a Vatikáni kerteket és az olasz főváros nevezetességeit.

Közös ebédünk alkalmat adott nemcsak az erőgyűjtésre, hanem a tapasztalatok, élmények megosztására. Délután látnivalói között egyaránt szerepeltek egyházi épületek és az antik Róma ikonikus épületei is: Angyalvár, Piazza Navona, Farnese palota, Caravaggio képei, Pantheon, Hadriánusz temploma, Szent Ignác templom. A nap zárásaként a szállásra visszatérve közös esti imával, szentségimádással zártuk napunkat.

Szerdán a nőnap miatt a tömegközlekedési társaság sztrájkot hirdetett, így egy kicsit átkalibráltuk napunkat. Havas Bolodgasszony bazilikában szentmisével kezdtük napunkat, majd a közeli Santa Prassede templomban kalauzolt bennünket idegenvezetőnk, Terdik Sebestyén. Gyalog mentünk át a Lateránra, ahol elsőként a Szent Lépcsőn mentünk fel imádkozva, majd ebéd után a Szent János bazilikát tekintettük meg. A bazilikához tartozó keresztelő kápolnát követően a Szent Kelemen bazilika következett. Zárásként pedig a bilincses Szent Péter templom, benne Michelangello Mózes szobrával.

Csütörtökön a katakombák világa tárult elénk Szent Kallixtusnál. A tárlatvezetést megkoronázta, hogy egy csodálatos kápolnában misézhettünk is. A Szent Pál bazilika megtekintésével bejártuk a pápai bazilikák sorát, hogy búcsúban is részesüljünk. Ebéd után metróval érkeztünk a Colosseumhoz, majd a diadalívek lábától a Forum Romanum mellett elhaladva bepillantottunk a római élet mindennapjaiba. A Capitolium domb történelmi jelentőségeit már csak az haladta meg, amikor az Aracoeli templomban a Bambino Gesú szobránál közösen imádkoztunk.

Róma látványosságainak megtekintését a Trevi kútnál és a Spanyol lépcsőnél zártuk, majd a Népek teréről léptünk ki a várost ölelő 18 km fal alatt. Este még volt lehetőség visszatérni a csodálatosan kivilágított Szent Péter térre, ahol elcsendesedve ki-ki lezárhatta gyönyörű zarándoklatunk sok-sok benyomását.

Pénteken útnak indulva Orvietoba érkeztünk meg, ahol a felvonó után a középkori város szűk utcáin sétálva jutottunk a Dómhoz. A Korporálé ereklye kápolnában az Eucharisztia ünneplésével adtunk hálát a kapott kegyelmekért.

Éjjel fél kettő körül megérkezve fáradtan, de annál gazdagabb lelkülettel szálltunk le az autóbuszról. Köszönjük szervezőknek és a résztvevőknek, hogy egy ilyen fantasztikus zarándoklaton vehettünk részt!

(fényképek és élménybeszámolók hamarosan)